Tre fornybare energikilder til ditt hjem

Med høyere strømpriser og ikke alltids kjent hvor denne strømmen kommer fra, presser det seg nå for noen å lage sin egen energi. Hvor de vet opphavet til den og til og med er gratis.

Solpaneler på taket

Dette er trolig den vanligste og åpenbare metoden, når du ser på fornybar kraft. Solpaneler monteres  på taket eller på et jorde. Avhengig av breddegrad og orientering av panelene, kan du generere 10 eller flere watt per kvadratfot. Et typisk hus bruker minst et kilowatt, så noen få kvadratmeter solcellepaneler bør være nok til å drive det meste i ditt hjem.

Solcellene funger også som et eget tak og flere produsenter har tenkt så langt å lansert takstener som er solpaneler.

Svakheten med denne teknologien for oss i Norge er at det kun fungerer når det er sol, noe Norge ikke er så godt kjent for.

Så i vinterhalvåret må man nok fortsatt belage seg på å kjøpe strøm fra strømnettet, hvis man går for denne løsningen.

Vannkraft

I Norge er godt kjent for dette, men i en mer industriell skala enn en forbrukerskala. Men hvis eiendommen din inneholder en kilde til rennende vann, kan dette fungere. Du kan avlede vannet i elven, fossen eller en kraftig bekk  gjennom en turbin som generer energi og drive hjemmet ditt med dette.

Avhengig av mengden vann og vertikal avstand, kan du produsere en betydelig mengde strøm på denne måten. Det er ikke enkelt å sette opp en vannkraftgenerator, og det kan hende du må ha en profesjonell til å hjelpe deg med installasjonen. Men hvis du har noen teknisk kunnskap, kan du selv bygge den selv fra bunnen av.

Og fordelene med vannkraft er enorme. I motsetning til sol og vind, er vannkraft stabil og kontinuerlig, noe som betyr at du alltid får samme tilgang til energi så og si hele tidenu. Du trenger aldri å bekymre deg for at generatoren din ikke vil være i stand til å drive hjemmet ditt. Denne ideen kan være verdt et lite ingeniørprosjekt fra din side.

Vindmølle

Vindmøller er oftest funnet i vindmølleparker eller ute på havet, som i for eksempel Danmark, men hvis du har nok fast eiendom, kan du installere en liten vindmølle på eiendommen din for å drive hjemmet ditt.

Det er noen ulemper tilknyttet en vindmølle som gjør dem mindre populære i boligområder. De kan være stygg og lage en del støy. Videre tar de opp en del plass, og avhengig av hvor du bor, kan lokale lover og regler sette en stopper for dette prosjektet.

Men hvis de nevnte hindringene ikke gjelder for deg, kan vindkraft være en stor ressurs.

Vindkraft er  mer stabil enn sol, og en god vindmølle kan enkelt generere store deler eller hele deler av ditt strømbehov. Avhengig av ditt område, kan vinden være en bedre fornybar investering enn solenergi. Og Vind har vi overalt og mye av det i Norge.