Slik reduserer du ditt avtrykk

Vårt moderne liv har en stor påvirkning på jorden vår. Det er estimert at hvis alle skulle leve som vi gjør i Norge, så hadde vi trengt 2,8 jordkloder. Det sier litt om vårt forbruk. Da er det kanskje på tide å redusere det.

Skru av de tingene du ikke bruker og plugg dem ut.

Du ville bli svært overrasket over hvor mye elektronikk som er slått av egentlig bruker av strøm når det er koblet til stikkontakten. Ved å redusere strømforbruket ditt vil du være med på å minske energiforbruket på kloden og gjøre belastningen på kloden vår mindre. Så husk å slå av lys og andre ting du ikke bruker og ikke minst plugg dem ut, der du kan det.

Spis mindre kjøtt.

Hvis du vil gjøre en innsats for kloden ikke minst for din egen helse, er det å spise mindre kjøtt en god ide. Det å spise mindre kjøtt fører da også til mindre produksjon av det, noe som reduserer også drivhusgassutslipp fra kjøttindustrien som noen anslår til å være et enda større problem enn fossilt brensel.

For å produsere rødt kjøtt forbruker vi 11 ganger mer vann og produserer 5 ganger mer utslipp enn enn det kylling industrien bruker. Du trenger ikke å bli vegetarianer for å redde kloden vår, men spiser du mindre kjøtt, vil du være med på å bidra til både din helse og miljøet i vesentlig grad.

For å illustrere hvor mye vann som forbrukes i kjøttindustrien kan det nevnes at for å kun produsere ca. en halv kilo med oksekjøtt, forbrukes det over 5 000 liter ferskvann.

Kjør mindre.

Ja, du har hørt dette før, men vi kan ikke nevne det mange nok ganger. Kjør mindre og gå mer. Her igjen er både du og klimaet vinnere, men også lommeboken din.

Kollektivtrafikk er også et alternativ, og flere kollektivtrafikk i Norge har begynt å bruke miljøvennlige alternativer, der det lar seg gjøre og infrastrukturen er lagt til rette for det.

Plante en hage

Enten du bor i et hus eller en leilighet, planting av en gen hage er en rask og enkel måte å redusere ditt karbonavtrykk på. Vi vet  at alle planter absorberer karbondioksid og produserer oksygen, noe som er ganske gunstig for oss mennesker som faktisk puster inn oksygen.

Itillegg produserer du din egen mat, noe som fører til at du igjen reduserer trykket på industrien, som kanskje da tenker mer bærekraftig fremfor kun profitt.