Rekordhøyt salg av elbiler i september

Bilmarkedet i september var helt spesielt, det ble satt ny Norgesrekord og ny verdensrekord i salg av elbiler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken i en pressemelding.

For første gang i historien sto elbilene i september for nesten halvparten av personbilsalget i en måned, ifølge ny statistikk fra opplysningsrådet.

Nye elbiler hadde en markedsandel på 45,3 prosent. Inkludert bruktimporten av nesten nye elbiler, ble andelen hele 47,7 prosent.

Ny målemetode

Solberg Thorsen mener en forklaring på de nye rekordene kan være å finne i overgangen til en ny og strengere målemetode for forbruk og utslipp, kalt Worldwide Harmonized Light Vehicle Teste Procedure (WLTP). Den nye målemetoden forventes å gi verdier for drivstofforbruk og CO₂-utslipp som er mer realistiske enn hos den gamle målemetoden.

Det medfører at avgiftene øker på de fleste personbiler med forbrenningsmotor, inkludert ladbare hybrider, påpeker Solberg Thorsen i pressemeldingen.

4.802 nye elbiler

I september ble det registrert 4.810 nye personbiler med nullutslipp. Åtte av de nye registrerte personbilene i september var hydrogenbil, resten var elbiler.

Det ble bruktimportert 1.252 personbiler med nullutslipp i september–199 flere enn i september 2017.

Totalt ble det førstegangsregistrert (nye og bruktimporterte) 6.062 personbiler med nullutslipp i september. I september 2017 ble det totalt førstegangsregistrert 4.909 nye nullutslipp personbiler.